İnsan ömrü boyunca dolu dolu, farkında yaşamak için; kendisini hep yenilemeli, sağlığına dikkat etmeli, fiziksel ve zihinsel kapasitesini her zaman daha ileriye götürmeye odaklı olmalı, yaşam kalitesini hep yüksekte tutmalıdır. Buda zihnin, ruhun ve bedenin eğitimiyle olur. İnsan ne kadar küçük yaşta bu eğitimi alırsa, ileriki hayatında bunu uygulamasıda o kadar kolay olur.
Mesela; hangimiz çocuğumuzun kendisiyle barışık, dikkatli, bilgiye açık, eğlenceli, problemlerini rahatça çözebilen, başarılı, paylaşımcı, duyarlı, kendini ifade edebilen, sağlıklı, güçlü, kişilikli olmasını istemeyiz…………….
O zaman mümkün olduğunca çocuğumuzu küçük yaşta yogayla tanıştırmalıyız. Çocuk yogasında yapılan asanalar, nefes-duruş çalışmalarıyla çocuğumuzun hayal gücü gelişir, doğru nefes almaları sağlanır, esnekliği-vücut direnci artar, enerjileri doğru yöne yönlenir. Kasları güçlenir, konsantrasyonları, kendilerine güvenleri artar.
Yoga doğanın içinden gelir. Bu yüzden çocuk yogasındaki tüm asanalar hayvan, insan ve doğadan nesnelerle isimlendirilir. Hareketler çıkarılan seslerle tamamlanıp renklendirilir. Böylece çocuk asanaları içinde hissederek yapar, eğlenerek daha çabuk öğrenir. Mesela; Yere bakan bakan köpek duruşundayken çocuğa köpek gibi ses çıkarttırılır, buradan sanki köpeğin köpeğin kovaladığı kedi varmış gibi kedi duruşuna geçilerek oyun atmosferinde çalışmalar çeşitlendirilebilir. Böylece çocuk hareketleri ve doğayı daha yakından algılar ve unutmaz.
Zamanla bu çalışmalar sonucunda farkındalık, yaratıcılık, kendine güven, bedenini tanıma becerisi gelişecek böylelikle önce kendine, sonra çevresine ve doğaya sevgiyle, saygıyla bakan birer birey olacaklardır. Buda hepimizin çocukları için istediği şeyler değil mi?
O ZAMAN NE DURUYORSUNUZ ? |