Yaşamak şakaya gelmez,
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
Bir sincap gibi mesala
Yani yaşamın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden
Yani bütün işin, gücün yaşamak olacak.
NAZIM HİKMET
Yukarıdaki şiir büyük şairimiz Nazım Hikmet'in 'Yaşama dair' şiirinin bir bölümüdür.Ve yogaya,karma yogayı belki bilerek belki de hiç bilmeyerek ne kadar da otantik anlatmıştır Nazım.
Yoganın temelini enerji oluşturur.Bu enerji evrenin enerjisidir.Bu enerjinin vuku bulduğu yer insanlar,diğer canlılar hatta cansız varlıklar ve diğer alemlerdir.
Şu durumda benim kendi payıma insanlar açısından anladığım ve gördüğüm sorun; İnsanların yani hepimizin ya çok değersiz olduğumuzu ya da herşeyden değerli olduğumuzu düşünmemizdir.Oysaki niyamaların ikincisi olan santoşa da yetinme kendinden memnun olma ve sadece olma halinden bahseder.Ama biz kendimizi ne kadar çok önemser ,ya da ne kadar çok küçümsersek veya kendimize ruhsal ve zihinsel açıdan şiddet uygularsak yani ahimsa felsefesinden ne kadar çok uzaklaşırsak, santoşayı uygulamamız o kadar zorlaşır.
Nasıl ki Nazım Hikmet yaşamın dışında ve ötesinde hiç bir şey beklemeden yani işin gücün yaşamak olacak diyor,işte böyle bir yaşamın yaşanması gerektiğini hatırlatır yoga felsefesi.
Ve bu da gösteriyor ki sadece yaşam,yaşamak bu kadar değerliyse ve biz insanoğlu şu koca okyanusta sadece bir katreysek ,senin payına o düşmüş, benim payıma bu!
o kadar da üzülmeye değer mi! |