Beslenme ile bedensel sağlık arasında bir ilişki olduğu asırlardır bilinmektedir. Yapılan araştırmalar beslenmenin aynı zamanda, zihinsel ve ruhsal sağlıkla da yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. İnsanın sağlıklı yaşayabilmesi veya hastalıklardan kurtulabilmesi için nasıl beslenmesi gerekir?
Yediğimiz yemekler besleyici, arındırıcı, boşaltım sağlayıcı, şifa verici ve doğal olmalıdır. Yemek yerken içinde bulunduğumuz ruh hali, yemeğin yararlarını arttırabilir ya da azaltabilir. Gergin, öfkeli, mutsuzken yenilen yemekle keyifli, sevecen, mutluyken yenilen yemeğin etkisi aynı değildir. Yemek hoş bir atmosferde, mutlu bir ruh haliyle yenildiğinde yararlıdır.
Ayrıca yemeklerin taze pişirilmiş ve yararlı besinlerden olması da gerekir. Tekrar ısıtılmış veya beklemiş yiyeceklerden ( ölü yiyecekler) uzak durulmalıdır. Akşam yemekleri kolay sindirilebilir olmalı, geç saatlere kalmamalı ki hem gece uykusu kaliteli olabilsin hem de sabah uyanışı kolay.
Yemekler bir önceki öğün sindirilmiş olduğunda yenilmelidir. Aksi takdirde mide işlevini yerine getiremez. Yemeklerin yeterince sindirilmemiş olduğu bir mideye yenilen yemekler çamaşır makinesinde yıkanmış temiz çamaşırlara kirli çamaşırları eklemek gibidir.
Yediklerimiz her zaman beden yapımıza uygun olmalıdır, aynı yemekten yiyen herkesin o yemekten sağladığı yarar aynı değildir, bu sebeple yediklerimizi seçerken kendi beden tipimize de uygun olmasına dikkat etmeliyiz. |